Trg Grofova Erdodyja 5, 44317 Popovača

Lonjsko polje

Lonjsko polje

Ovo područje svojim poplavljivanjem svake godine spašava od bujnih voda Save Zagreb i ostale gradove uz nju, najveće je gnjezdilište bijele i crne rode u Europi, najveće je mrijestilište ribe u dunavskom slivu. Ljeti je plodna ravnica i dom autohtonim pasminama konja Hrvatskim posavcima i Hrvatskim hladnokrvnjacima, a zimi, kada minusi zarone dublje, pretvori se u ogromno, prekrasno prirodno klizalište.

U specifičnom načinu uzgoja stoke cjelodnevnom slobodnom ispašom, po polju se slobodno šeću krave koje u čordi, navečer, krenu prema selima i same nalaze put u svoje dvorište. Usred polja, na blagim uzvisinama koje nikada ne poplavljuju, ljudi uzgajaju svinje koje podižu svoje potomstvo u potpuno prirodnom okruženju. Rijedak je to i smirujuć, terapeutski prizor i u svjetskim razmjerima.

Najočuvanija je ovo poplavna nizina u Europi i zato je upisana na Ramsarsku listu međunarodno značajnih močvarnih staništa. Čak 350 vrsta ptica gnijezdi se i posjećuje sezonski Lonjsko polje, a bioraznolikost u barama i u raslinju privlače ljubitelje promatrača ptica i ostalih životinja i istraživače.

U Osekovu je smješten Posjetiteljski centar Crna roda, JU Parka prirode Lonjsko polje. Osim edukativnih i multimedijalnih sadržaja, u Lonjskom polju ponuđena je vožnja čamcima na električni solarni pogon i drugi atraktivni sadržaji... (možda tu nabrojati što će biti moguće u Osekovu).

Kontakt info

Turistička zajednica grada Popovača
Trg Grofova Erdodyja 5
44317 Popovača

Nazovite nas na:
044/652-486
mob. 099/333 0188

Pošaljite nam email:
turisticka.zajednica@popovaca.hr

Impressum

Kontakt info

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA POPOVAČE

Trg Grofova Erdodyja 5
44317 Popovača

tel. 044/652-486
mob. 099/333 0188