Konjogojska udruga Moslavina proslavila 30. obljetnicu

Konjogojska udruga „Moslavina“ u sKonjogojskaubotu je obilježila je 30 godina djelovanja, a program je prigodno započeo na Sajmištu Popovača izložbom konja.

„Udruga trenutno broji 111 članova, a veseli nas što nam se svake godine priključuju novi, većinom mladi, članovi što je i ključ uspjeha ovako kvalitetnog rada. Naime, naglasiti vrijedi kako je ova udruga zapravo kolijevka konjogojstva u Hrvatskoj, jer su upravo iz nje pokrenuta dva važna saveza, Središnji savezi udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka i hrvatskog posavca“ - istaknuo je predsjednik Igor Hrastović.
Osnivači, kojih je još pet živih, zadovoljni su radom te ih veseli napredak koji je postignut, ali i novi projekti koji se pokreću.
„30 godina brzo je prošlo, i sada, kad razmišljam o tome, ondašnji problemi prate nas i danas, vizija i želja koju smo imali također se zadržala, ali napravili smo jako puno. Ja sam krenuo sa 30 grla, a danas, gospodarstvo je naraslo, imam oko 100 konja, 60 kobila i 5 rasplodnih pastuha te goveda“ – poručio je Miško Šklempe, jedan od najmlađih osnivača.
O trenutnoj situaciji konjogojstva nešto više rekao je tajnik navedene udruge Bruno Kosar:
„Situacija je trenutno dobra, no, uvijek može biti i bolja. Najveći problem su nam poremećaji na tržištu zbog kojeg nam trošak držanja konja svakim danom sve više raste. Potpore su dobre, redovite su u zadnjih nekoliko godina, ali cijena žita nas poprilično zabrinjava. Ispada da se više isplati prodati žito i stoku nego ju hraniti, jer cijena mesa ne prati cijenu žita, odnosno držanja stoke.“
Brojni građani popratili su događanje koju je ova udruga pripremila na sajmeni dan na Sajmištu u Popovači, tako da su u mogli uživati u prigodnoj izložbi fotografija te izložbi grla domaćih uzgajivača, ali mnogi su se provozali i u zapregama te kušali konjske delicije kojima su se pohvalili proizvođači.
„Ovakvim događajima s vremenom će i Sajam dobiti na značaju, to je ono što nas veseli. Udruga je iznimno aktivna, pod pokroviteljstvom je i Republike Hrvatske i nema razloga da se ovaj trend ne nastavi jer vidimo da se u kombinaciji s redovnim sajamskim programom danas okupio velik broj ljudi, a što je dobro za naš kraj. Preostaje nam samo razmotriti mogućnosti kako bi se takvo nešto što učestalije organiziralo“- rekao je zamjenik gradonačelnika Lovro Miklaužić koji je događanje popratio zajedno s predsjednikom Gradskog vijeća Sašom Jagarčecom.
Svečana proslava završila je Skupštinom koju su pozdravili i brojni gosti iz prijateljskih konjogojskih udruga i saveza, kao i politike, a ispred Grada Popovače čestitke je prenio predsjednik Gradskog vijeća Popovače Saša Jagarčec.