Održana 13. Izložba stoke Sisačko-moslavačke županije

U Popovači je u subotu održana 13. po redu Izložba stoke Sisačko-moslavačke županije. Bogatstvo stočnog fonda Sisačko-moslavačke županije na 13. je Izložbi predstavilo 40-ak izlagača prezentiravši oko 80 grla stoke.

Tradicionalna Izložba stoke u Popovači se organizira s ciljem da se stočarima, stručnjacima i svim ostalim posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unaprjeđenju stočarstva na ovom području. Na izložbi se predstavlja uzgojno- selekcijski rad, dakle trud uzgajivača i prezentira pomak u razvoju stočarstva na području Županije kroz izlaganje onog najbljeg što imamo. 13. županijska izložba stoke održana je pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Grada Popovače.

U organizaciji su sudjelovali Središnji savez udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Turistička zajednica Grada Popovače, Kinološko društvo Popovača i Društvo uzgajivača malih životinja, Konjogojska udruga Moslavina, Udruga stočara i ratara Seosko gospodarsko Popovača te Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu. ocjenjivanju govedarstva sudjelovalo je sedam izlagača sa 10 grla stoke među kojima su birana tri prvoplasirana u tri kolekcije Simentalske pasmine kombiniranog tipa.

Kada je riječ o konjima, sudjelovalo je 30 izlagača sa ukupno 30 grla stoke. Izložene su po tri kolekcije konja Hrvatski posavac odnosno hrvatski hladnokrvnjak, a od svake kolekcije bira se tri prvoplasirana grla. Pored stoke koja se ocjenjuje, Izložba je obuhvatila i stoku u prikazu. Ove godine bile su to simentalske pasmine mesnog tipa, koze, ovce, svinje, perad, ptice i kunići. Posebno atraktivan dio pratećeg programa bila je revija pasa ovčara u organizaciji Kinološkog društva Popovača kao i kup mladih uzgajivača goveda, tzv. BAMBINO KUP, a u pripremu dodatnih programa uključili su se i Društvo uzgajivača Moslavina te Udruga uzgajivača arapskih konja Moslavine.

Svoje su proizvode posjetiteljima predstavili i popovački pčelari,vinari te nekoliko OPG-ova. Događaju su prisustvovali gradonačelnik Josip Mišković, zamjenik gradonačelnika Lovro Mikalužić, predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak, saborski zastupnik Željko Lenart, voditelj Centra za stočarstvo Hrvatske agencija za poljoprivredu i razvoj Zdenko Ivkić, te pročelnica županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode te izaslanica župana Anita Sinjeri- Ibrišević.