Trg Grofova Erdodyja 5, 44317 Popovača

Uspješno održana X. Večer škrleta i moslavačke kuhinje

Uspješno održana X. Večer škrleta i moslavačke kuhinje

U Popovači je u petak održana X. po redu 'Večer škrleta i moslavačke kuhinje', već tradicionalna enološka i gastronomska izložba koja obuhvaća bogatu ponudu degustacije vina autohtone sorte Škrlet te domaćih specijaliteta moslavačke kuhinje.

Jubilarna manifestacija uspješno je organizirana u suradnji Turističke zajednice Grada Popovače, Udruge vinogradara i voćara Škrlet, moslavačkih ugostitelja i ostalih udruga te profesionalnih vinara.
Škrlet kao autohtonu sortu vina ovog područja je, pored članova Udruge 'Škrlet' predstavljalo pet profesionalnih vinara s ovog područja: Vinarije Miklaužić, Trdenić, Florijanović, Belajec i Prpić.
U vinogradima svake godine iznova kreće čarobni životni ciklus koji nabreklo grožđe pretvara u plemenit napitak, vino. „Klonska selekcija škrleta u Moslavini je prepoznata kao osnovni preduvjet revitalizacije ovdašnjih vinograda, a brendiranje autohtone sorte škrleta kao temelj njegove šire prepoznatljivosti. S ponosom ističemo da je Popovača kolijevka škrleta. Tu je matični vinograd i gotovo svi nasadi posađeni u posljednjih desetak godina su upravo iz ovog područja i ta nam je informacija izuzetno važna. Ova manifestacija je, prije svega, posvećena škrletu, a jasno je da uz dobro vino ide i dobra kuhinja. Poznato je kako naši Popovčani i njihovi gosti znaju dobro kuhati, baš kao što rade i odlična vina, tako da ovdje večeras zaista imamo priliku istinski uživati“ – naglasio je među ostalim gradonačelnik Josip Mišković proglašavajući manifestaciju otvorenom.
Da ona predstavlja vrhunski spoj dviju istinskih umjetnosti- umjetnosti proizvodnje dobrih vina i spremanja gastronomskih specijaliteta tradicionalne moslavačke kuhinje, potvrdili su to i izlagači slasnih delicija koje su posjetitelji imali priliku besplatno kušati: Ugostiteljski obrt Palermo / Promes Cvanciger d.o.o., Udruženje obrtnika Garešnica, Tončekov podrum, Restoran Fontana, Moslavačka priča, Seoski turizam Bistrički, ŠRU “Štuka” Osekovo, Lovačko društvo “Kuna” Osekovo, KUD “Stružec”, Marta i Medo” obrt za proizvodnju slastica, Kulinarski institut Kul In. Poznati chef Časlav Matijević svojim je specijalitetom, tjesteninom s plodovima mora u škrletu, spojio Jadran i Moslavinu, a u širokoj paleti ugostiteljske ponude našle su se i delicije poput bunceka, češnjovki i krvavica s krumpirom i zeljem, fileka, sarme, ribe na rašljama, gulaša od divljači, ali i trganaca sa špekom. Od modernijih jela tu su bili kanapei s paštetom od jelena, hladetina u inovativnom izdanju te autentični bite tweet koji je pripremio Kulinarski institut Kul In, a od slastica štrukli, raznovrsni domaći kolači te čokoladne praline i mini tortice.
Izlagače je predstavio te o sljubljivanju vina sa izloženim delicijama govorio Lovro Miklaužić, direktor gradske Turističke zajednice, zamjenik gradonačelnika, ali i vrsni vinar. „Najljepša stvar kod Večeri škrleta i moslavačke kuhinje je što se većina naših ugostitelja odazove na taj event, ponudi nešto tradicionalno s modernim dodirom i onda se javnost može upoznati sa nekim stilovima jela koja inače doma spremaju tradicionalno, a ugostitelji to naravno podižu na nešto viši nivo, bolje ukrase i ljepše prezentiraju. Na taj način ljudi razmjenjuju ideje i sama ponuda našeg kraja kvalitetno raste. Dakle, ova manifestacija svakako ima promotivan karakter za naš kraj“- rekao je Lovro Miklaužić.
Među brojim okupljenim posjetiteljima manifestaciji su nazočili i predsjednik Županijske skupštine Sisačko-moslavačke županije Mato Fofić, zamjenica gradonačelnika Grada Kutine Ivana Grdić, predstavnik prijateljske općine Prozor-Rama Josip Juričić, predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec kao i upravitelj popovačke župe sv. Alojzija Gonzage Ivan Petrović koji je blagoslovio izloženu hranu i vino. Program je vodio poznati televizijski voditelj Mirko Fodor, a pratio ga je i nastup KUD-a Moslavec, dok su odličnu zabavu koja je uslijedila osigurali članovi Tamburaškog sastava Milenij.

Kontakt info

Turistička zajednica grada Popovača
Trg Grofova Erdodyja 5
44317 Popovača

Nazovite nas na:
044/652-486
mob. 099/333 0188

Pošaljite nam email:
turisticka.zajednica@popovaca.hr

Impressum

Kontakt info

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA POPOVAČE

Trg Grofova Erdodyja 5
44317 Popovača

tel. 044/652-486
mob. 099/333 0188