Trg Grofova Erdodyja 5, 44317 Popovača

Uspješno održana 14. Izložba stoke SMŽ

Uspješno održana 14. Izložba stoke SMŽ

U Popovači je u subotu održana 14. Izložba stoke Sisačko- moslavačke županije. Bogatstvo stočnog fonda Sisačko- moslavačke županije predstavilo je 40-ak izlagača koji su prezentirali oko 80 grla stoke.

Kako je naglasio gradonačelnik Josip Mišković, Izložba se organizira s ciljem da se stočarima, stručnjacima i svim ostalim posjetiteljima prikažu dosezi u uzgoju pojedinih pasmina, da se stimulira uzgajivače stoke te u konačnici pridonese unaprjeđenju stočarstva na ovom području. „Na izložbi se predstavlja uzgojno- selekcijski rad, dakle trud uzgajivača i prezentira pomak u razvoju stočarstva na području Županije kroz izlaganje onog najbljeg što imamo“- naglasio je Mišković te zaključio kako je Popovači, kao još uvijek izrazito stočarskom kraju u zagrljaju Lonjskog polja, sa tradicijom održavanja jednog od najvećih stočnih sajmova u Republici Hrvatskoj, cilj da se tradicija domaćinstva i organizacije ove Izložbe zadrži.

14. županijska izložba stoke održana je pod pokroviteljstvom Grada Popovače, a u organizaciji su sudjelovali Središnji savez udruga uzgajivača Hrvatskog hladnokrvnjaka, Središnji savez uzgajivača konja Hrvatski posavac, Turistička zajednica Grada popovače, Kinološko društvo Popovača i Društvo uzgajivača malih životinja, Konjogojska udruga Moslavina, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.
Na 14. županijskoj Izložbi stoke u ocjenjivanju govedarstva sudjelovalo je 5 izlagača sa 10 grla stoke među kojima su se birala tri prvoplasirana u tri kolekcije Simentalske pasmine. Kada je riječ o konjima, sudjelovala su 32 izlagača sa ukupno 40 grla stoke. Izložene su po četiri kolekcije konja Hrvatski posavac odnosno hrvatski hladnokrvnjak, a od svake kolekcije birala su se tri prvoplasirana grla. Među prvoplasiranima tradicionalno su proglašena i šampionska grla.

Pored stoke koja se ocjenjivala, Izložba je obuhvaćala i stoku u prikazu. Ove godine to su bile simentalske pasmine mesnog tipa, ovce, magarci, svinje, perad, ptice i kunići. Posjetitelji su imali priliku uživati i u reviji 𝗮𝘂𝘁𝗼𝗵𝘁𝗼𝗻𝗶𝗵 𝗽𝗮𝘀𝗺𝗶𝗻𝗮 𝗽𝗮𝘀𝗮 koji predstavljaju hrvatsku nacionalnu baštinu u organizaciji Kinološkog društva Popovača, a u pripremu pratećeg programa uključili su se i Društvo uzgajivača Moslavina. Posebno atraktivan dio programa i ove je godine bio kup mladih uzgajivača goveda, tzv. BAMBINO KUP-a u kojem je sudjelovalo 15 djece sa 9 grla. Program je pratila i prodajna izložba domaćih proizvoda i rukotovrina, a izlagali su članovi Udruge pčelara LIPA Popovača, obiteljska poljoprivredna gospodarstva Mlinarić i Kovačić te rukotovrine gospođe Jasne Tomljenović.
Četrnaestu Izložbu stoke SMŽ otvorenom je proglasio državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majadak, a okupljenima su se, među ostalim gostima, obratili i pročelnica Županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvoj, zaštitu okoliša i prirode SMŽ Anita Sinjeri-Ibrišević, savjetnik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu za stočarstvo Davor Pašalić, Mato Čačić, načelnik Sektora za stočarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, Miško Šklempe, predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača konja hrvatski hladnokrvnjak te Mijo Latin, predsjednik Središnjeg saveza uzgajivača konja hrvatski posavac.

Kontakt info

Turistička zajednica grada Popovača
Trg Grofova Erdodyja 5
44317 Popovača

Nazovite nas na:
044/652-486
mob. 099/333 0188

Pošaljite nam email:
turisticka.zajednica@popovaca.hr

Impressum

Kontakt info

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA POPOVAČE

Trg Grofova Erdodyja 5
44317 Popovača

tel. 044/652-486
mob. 099/333 0188