Trg Grofova Erdodyja 5, 44317 Popovača

Svečano obilježen Dan Grada i blagdan sv. Alojzija Gonzage

Svečano obilježen Dan Grada i blagdan sv. Alojzija Gonzage

U Domu kulture Popovača 21. lipnja održana je svečana sjednica Gradskog vijeća u povodu obilježavanja Dana Grada i blagdana sv. Alojzija Gonzage.

Uoči sjednice na Mjesnom groblju Popovača su, uz molitvu koju je predvodio vlč. Ivan Petrović, položeni vijenci i zapaljene svijeće u spomen na poginule hrvatske branitelje s ovog područja. Dobrodošlicu okupljenima uputio je predsjednik Gradskog vijeća Saša Jagarčec. „Kao predsjednik ovog Gradskog vijeća mogu izraziti zadovoljstvo vezano uz suradnju s gradonačelnikom i njegovim zamjenikom, Gradskom upravom, kao i vijećnicima Gradskog vijeća Grada Popovače. Mi smo na polovici mandata, odradili smo 21 sjednicu i dali smo najbolje od sebe te donosili Odluke od općeg interesa za sve naše građane, vođeni ciljem usmjerenim u napredak i daljnji razvoj našeg Grada“- naglasio je Jagarčec.
Okupljene na sjednici jedan kraći video zapis proveo je kroz najznačajnije razvojne projekte i aktivnosti koji su obilježili proteklo jednogodišnje razdoblje, a o istima je, kao i o planovima za naredni period, govorio i gradonačelnik Josip Mišković. „Među značajnijim aktivnostima realiziranima tijekom prve polovice godine ističe se završetak projekta Spojna cesta od Kolodvorske do Sisačke ulice 2. Faza – most preko vodotoka Jelenska ukupne vrijednosti 4,5 milijuna kuna. Izvršeni su i radovi na uređenju mjesnih groblja u Popovači i Voloderu koji su obuhvatili izgradnju pješačkih staza odnosno rekonstrukciju ograda. Završeno je uređenje poslovnog i stambenog dijela objekta stare škole u Donjoj Vlahiničkoj i asfaltirano parkiralište oko objekta. Nastavljene su i aktivnosti na uređenju igrališta u Donjoj Gračenici, Potoku i Voloderu, a izvršeno je i uređenje prostora nove streljane u objektu sportske dvorane OŠ Zorke Sever. Izvršeno je uređenje unutrašnjosti objekta Pučkog doma u Potoku te smo nastavili opremanje Komunalnih servisa d.o.o. kroz nabavu novih vozila, spremnika za prikupljanje otpada, čistilice….Značajna sredstva uložena su u renovaciju Pučkog doma u Osekovu. Do kraja godine planiramo krenuti u rekonstrukciju pješačkih staza u Voloderu i Gornjoj Gračenici te izgradnju pješačkih staza u Podbrđu i Strušcu, završetak izgradnje pomoćnog igrališta u Voloderu kao i asfaltiranje te opremanje igrališta iza Pučkog doma u tom naselju. Planira se i uređenje šetnice uz vodotok Jelenska, nastavak uređenja zgrade Tržnice za potrebe otvaranja gimnazije u Popovači, nastavak uređenja kuće za potrebe gradskih Zajednica te uređenje parka nasuprot Osnovne škole Popovači. Planovi u smislu izgradnje komunalne infrastrukture obuhvaćaju, među ostalim, i izgradnju novog parkirališnog prostora ispod zgrade bivše Robne kuće kao i aktivnosti u Gospodarsko- poslovnoj zoni Mišička gdje će se, nakon završetka novog Urbanističkog plana Zone pristupiti nastavku izgradnje infrastrukture za potrebe budućih korisnika. Sa Županijskom upravom za ceste SMŽ će se kroz model zajedničkog financiranja u omjeru 50:50 izvršiti završetak obnove ceste Osekovo- Stružec te Gornja Gračenica- Ciglenica. Kada govorimo o kapitalnim investicijama čija je provedba u tijeku, ističu se izgradnja svlačionica na Športskom parku Moslavac u Popovači, rekonstrukcija objekta Robne kuće u Popovači unutar kojeg će biti smješten prostor gradske uprave, rekonstrukcija Trga I u Popovači, uređenje velike dvorane Pučkog doma Osekovo. Aktualni su i projekti financirani iz Fonda solidarnosti: sanacija mosta i prometnice u Moslavačkoj ulici u Popovači, sanacija klizišta u Ulici Moslavca u Voloderu, sanacija prometnice Ulice bana Jelačića u Popovači te sanacija mosta u Športskoj ulici u Donjoj Gračenici ukupne vrijednosti 1.350.000,00 eura“- naglasio je među ostalim gradonačelnik Josip Mišković.
Dodao je kako je Grad nastavio provoditi niz različitih mjera u smislu osiguravanja kvalitetnih uvjeta za život na ovom području, kako mladih, tako i sugrađana starije životne dobi. Povećan je iznos učeničkih i studentskih stipendija te se one sada za učenike isplaćuju u iznosu od 400,00 kuna, a za studente 600,00 kuna. Nastavljena je i mjera sufinanciranja kamata za poduzetničke kredite kao i isplata poticaja za nova zapošljavanja u iznosu od 10.000 kuna. Grad je za oko 900 umirovljenika s mirovinom manjom od 2.500 kuna odnosno građana starijih od 65 godina bez prihoda osigurao isplatu božićnica i uskrsnica u iznosu od 300,00 kuna odnosno 40,00 eura, a nastavljena je i isplata subvencija poljoprivrednicima. Dodijeljeni su i poticaji za kupnju ili izgradnju prve nekretnine za stanovanje u iznosu od 30.000 kuna s ciljem pomoći pri rješavanju stambenog pitanja mlađe populacije. Ovu mjeru za prošlu godinu koristilo j 19 građana.
„Nakon uspješno završene II. faze projekta 'Zlatne žene za zlatnu dob' u potpunosti financiranog iz Europskog socijalnog fonda, gradonačelnik je krajem prosinca sa HZZ-om i Ministarstvom rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, potpisao Ugovor za nastavak odnonso provedbu III. Faze projekta kroz koju je Grad također zaposlio 30 žena u nepovoljnom položaju na tržištu rada koje skrbe za 180 korisnika. Nastavlja se financirati rad udruga, za one iz područja kulture izdvajamo preko 91 tisuću eura, za kapitalna ulaganja u vjerske objekte preko 38 tisuća, a za ostale udruge oko 55 tisuća eura. Zajednicu sportskih udruga koja okuplja 21 članicu financiramo sa 123 tisuće eura, a Vatrogasnu zajednicu koja okuplja 14 društava sa 186 tisuća eura. Grad Popovača aktivno odrađuje korake ka dobivanju statusa Grada- prijatelja djece, jedan od njih je osnovano Dječje gradsko vijeće od 12 učenika osnovnih škola, kao i izbor dječje gradonačelnice Lore Križanić. Intenzivno se provode aktivnosti na otvaranju srednje škole u Popovači, a u OŠ Popovača od rujna ove godine otvara se Područni odjel Glazbene škole Frana Lhotke. Očekuje se i realizacija započetih aktivnosti u suradnji sa Domom zdravlja Kutina usmjerenih ka stvaranju uvjeta za dugoročnije osiguravanje pedijatra u Popovači. Obzirom na iznimno velik interes za upis nove djece u Dječji vrtić Popovača, a riječ je o njih stotinjak, Grad uređuje alternativni prostor kako bi se osigurao njihov prijem do izgradnje novog vrtića budući postojeći kapaciteti, iako prošireni prije nekoliko godina, više ne zadovoljavaju trenutne potrebe“- naglasio je gradonačelnik te zaključio da je upravo ostanak mladih obitelji na ovom području najbolji dokaz kvalitetnih životnih uvjeta koji se zajedničkim snagama stvaraju u našoj sredini.

Okupljenima se, po prvi put, obratila i nedavno izabrana dječja gradonačelnica Lora Križanić. Uz zahvale na prilici da zastupa interese djece uputila je i zamolbu gradonačelniku i njegovim suradnicima, koja je vezana uz ostvarivanje interesa bitnih djeci i mladima. „Nadam se da ću opravdati povjerenje i da ću u suradnji s gradom pridonijeti kvalitetnijem i sadržajnijem provođenju slobodnog vremena, i općenito zadovoljiti interese i želje djece. Smatram da je Dječje gradsko vijeće jako bitno djeci i njihovim roditeljima jer i oni su sretni kad su sretna njihova djeca. Ovim putem pozdravljam i zahvaljujem roditeljima na njihovoj brizi i pomoći na putu našeg odrastanja, a na kojem ćemo i mi raditi na dobrobit svih nas i našega grada.“ – rekla je dječja gradonačelnica Lora.

Grad je kroz dodjelu javnih priznanja i nagrada i ove godine iskazao zahvalnost građanima i udrugama koji su se u proteklom razdoblju istaknuli svojim osobitim uspjesima i iznimnim postignućima posebno značajnima za ovo područje.

Nagrada za životno djelo ove je godine dodijeljena brigadnom generalu u mirovini Rudiju Stipčiću, za nemjerljiv doprinos organizaciji obrane i stvaranju slobodne i neovisne Republike Hrvatske te izniman angažman u promicanju vrijednosti i zaštite digniteta Domovinskog rata. Godišnja nagrada Grada Popovače za 2023. godinu dodijeljena je Dragutinu Keseru za iznimna postignuća u području pčelarske proizvodnje i snažan doprinos razvoju pčelarstva i cjelokupne poljoprivredne djelatnosti na području Grada Popovače i šire. Godišnja je nagrada na svečanoj sjednici Gradskog vijeća također uručena i Sportskom nogometnom klubu Moslavac za iznimne postignute rezultate i 90. obljetnicu aktivnog djelovanja na području sporta te promociji njegovih pozitivnih vrijednosti na području Grada Popovače. Priznanje Grada Popovače za 2023. godinu uručeno je Popovačkoj udruzi likovnih stvaralaca 'Moslavački štrk', i to za iznimna postignuća i doprinos očuvanju kulturne baštine te razvoju i promicanju vrijednosti likovnog stvaralaštva na području Grada Popovače i šire. Priznanje je ove godine također dodijeljeno i Kulturno- umjetničkom društvu Stružec, a za 25 godina uspješnog rada i iznimna postignuća u očuvanju i promociji kulturne baštine Grada Popovače diljem zemlje i inozemstva.

Na svečanoj sjednici uručene su i nagrade pobjednicima ovogodišnjeg Natječaja pod nazivom «Najljepša priča grada Popovače» kojeg je raspisala i provela gradska Knjižnica. Najljepšim radom učenika posebnih razrednih odjela izabran je rad pod naslovom 'Moja Popovača' kojeg zajednički potpisuju braća Stjepan i Dani, a pod mentorstvom Ivane Čubrilo Franjić. Među pristiglim radovima učenika redovnog osnovnoškolskog programa najljepšim je proglašen onaj Dore Antolić, također učenice Osnovne škole Zorke Sever, koja je svoju nagradu primila u pratnji mentorice Dragane Čubrilo.

Među brojnim gostima i uzvanicima, čestitke u povodu obilježavanja Dana Grada na svečanoj su sjednici uputili izaslanica predsjednika RH Martina Ciglević, pomoćnica savjetnika predsjednika za ekonomiju, sisačko- moslavački župan Ivan Celjak u svojstvu izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora i predsjednika Vlade RH, saborska zastupnica Marijana Petir, izaslanstvo prijateljske Općine Vitez predvođeno načelnikom Borisom Marjanovićem, predstavnici prijateljske Općine Prozor- Rama, predsjednik Hrvatske stranke prava Nikica Augustinović….
Program sjednice svojim su izvedbama glazbeno oplemenili učenici OŠ Popovača te njihovi učitelji Mladen Bago i Dominik Domitrović kao i ravnatelj Dražen Mlakar. Tradicionalno je u okviru sjednice postavljena i izložba slika Likovnog društva Moslavački krug koje su nastale na ovogodišnjoj koloniji Zorke Sever.

Ovogodišnja proslava zaštitnika župe, sv. Alojzija Gonzage, održana je svečanim misnim slavljem u večernjim satima kojeg je predslavio p. Mate Kolak, pavlin, župnik Župe sv. Petra u Šumi, doktorant na Papinskom biblijskom institutu u Rimu, predavač biblijskih kolegija na fakultetu DI u Zagrebu.
Nakon svete mise župnik Ivan Petrović je u suradnji s gradskom Turističkom zajednicom pripremio domjenak uz tamburaški sastav za sve župljane na prostoru Tržnice.
Proslava Dana Grada i blagdana sv. Alojzija Gonzage zaključena je uz vatromet i koncert benda Crvene jabuke kao i Kings Banda kao predgrupe na prostoru Športskog parka Moslavac.

Kontakt info

Turistička zajednica grada Popovača
Trg Grofova Erdodyja 5
44317 Popovača

Nazovite nas na:
044/652-486
mob. 099/333 0188

Pošaljite nam email:
turisticka.zajednica@popovaca.hr

Impressum

Kontakt info

TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA POPOVAČE

Trg Grofova Erdodyja 5
44317 Popovača

tel. 044/652-486
mob. 099/333 0188